Pomerančová kůra 1000g

Kód: 122
Neohodnoceno
Značka: IBK
125 Kč
Na dotaz

Pomerančová kůra 9x9 kostka - zboží na objednávku

Pomerančová kůra se získává z krájené a sušené kůry zralých pomerančů – zpracovává se výhradně chemicky.

Zboží na objednávku = každé pondělí objednáváme - ve čtvrtek příjem zboží

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pomerančová kůra se získává z krájené a sušené kůry zralých pomerančů – zpracovává se výhradně chemicky.

Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis). Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. Je to stále zelená rostlina, která plodí až 8000 plodů a je známo i 20000 plodů z 1 stromu ročně. Je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce.

Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice. V menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur. Pomerančová kůra slouží k výrobě kandovaného ovoce, používá se k dochucení cukrářských výrobků nebo jako ozdobný potravní doplněk.

V pomerančové slupce je shromážděno mnoho léčivých látek. Velmi bohatá je například na obsah bioflavonoidůkteré  jsou velmi důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Jsou také nezbytné pro optimální využití vitaminu C v organismu. Pomáhají chránit tělo před vnějšími vlivy, posilují imunitní systém a tím pozitivně ovlivňují řadu zdravotních problémů.

Citronová kůraje získávána ze sušené kůry zralých citronů -  zpracovává se výhradně chemicky.

Citrus (Citrus) pochází z tropické a subtropické jihovýchodní Asie.

Citrusy jsou též velmi oblíbenými pokojovými rostlinami a existují kluby jejich pěstitelů - citrusářů.

Citronová kůra obsahuje stejně jako dužina citronu vitamin C, B, kyselinu citronovou, pektin a silice. To vše jen v o něco menším množství. Používá k dochucení pokrmů sladké kuchyně - především různých koláčů, dortů, pudinků a krémů. Zvýrazňuje ale také chuť marmelád, kompotů, horkých nápojů, některých omáček a masitých jídel.

Zvláště užitečná je při přípravě ryb. Dokáže potlačit rybí zápach a přitom dodat pokrmu jedinečnou chuť i aroma. Nebojte se přidat malé množství citronové kůry do rybí polévky, rybí pomazánky, pečené kachny. Citronová kůra bývá méně nahořklá než kůra pomerančová. Zvýrazňuje chuť pokrmu a zároveň potlačuje případný zápach.

 alergeny : pomeranč, může obsahovat sezam, arašídy, skořápkové plody, SO2

Kalorická hodnota ve 100g: 1219 kJ (302 kcal), Bílkoviny: 3,3 g. Sacharidy: 69,2 g (z toho cukry 59,2 g). Tuky: 0,6 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,06g).

Doplňkové parametry

Kategorie: suché plody
Hmotnost: 1 kg