Vlašská jádra (500g & 1000g)

Kód: 78 79 Zvolte variantu
Neohodnoceno
Značka: IBK
290 Kč 155 Kč od 155 Kč
Skladem (1) Skladem (4) Zvolte variantu
Hmotnost

... hláška 10dkg vlašáku má u nás nový význam

Vlašské ořechy  jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Mají vysoký obsah antioxidantů hlavně vitamínu E, který zpomaluje stárnutí buněk.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ořešák královský (Juglans regia) neboli ořešák vlašský je mohutný  listnatý strom. Může dorůstat do výšky až 45 metrů (výjimečně ještě více). Divoké odrůdy inklinují zpravidla k vysoké štíhlé koruně a dlouhému kmenu, zdomácnělé kultivary ke koruně široké. Doba květu od dubna a doba sklizně září, říjen.

Ořešák královský se  pěstuje se pro své plody vlašské ořechy i jako okrasný a stínící strom, medonosná rostlina nebo i pro své kvalitní a relativně rychle rostoucí dřevo. Jeho přirozenou oblastí výskytu je zřejmě Balkán a Přední a Centrální Asie, kde roste až na úbočích Himaláje. Již ve starověku však začal být člověkem rozšiřován i do dalších částí světa.  Mezi význačné producenty ořechů se počítají Francie, Řecko, Bulharsko a Rumunsko v Evropě, Kalifornie v Severní Americe a Chile v Jižní Americe. Roste ve vlhké nížinné oblasti s vysokým obsahem humusu v půdě jeho listy odpuzují hmyz. Plodit začíná zhruba v 15 letech.

Vlašské ořechy  jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Mají vysoký obsah antioxidantů hlavně vitamínu E, který zpomaluje stárnutí buněk .

Jsou také důležitou surovinou v potravinářství, zejména v cukrářství. Konzumují se i samotné, nebo z nich lze získávat vysoce kvalitní rostlinný olej. Z nezralých ořechů se vyrábí ořechová pálenka, která pročištuje krev.

Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, biotin, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen,.

Blahodárné účinky: protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé, prospívá srdci, mozkové činnosti, imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi. Zmírňují záněty kůže a nehtů a pomáhat proti uhrům, hnisavým vyrážkám, pocení nohou a vypadávání vlasů. Také má potlačovat vši.

Kalorická hodnota ve 100g: 2587 kJ (618kcal), Bílkoviny: 24 g. Sacharidy: 9,9 g (z toho cukry 1,1 g). Tuky: 59 g (z toho nasycené mastné kyseliny 3,36 g). Vláknina: 6,7 g.

Složení: Vlašské ořechy - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

kcal

Cukry

Tuky

Nasycené mastné 

Sodík

618

1,1 g

59 g

3,4 g

0,002 g

31 %

2 %

85 %

17 %

1 %

Doporučeného denního množství pro dospělé

Skladování: Vlašské ořechy stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí